От години в България се използват евтини опаковъчни хартии, произведени от 100% отпадъчна хартия. С тях се опаковат хранителни продукти като сирене, кашкавал, колбаси, месо…банички и много други. Малцина обаче знаят, че използването на тези хартии за обвиване на хранителни продукти при директен контакт са вредни за нашето здраве. Всички те са произведени от отпадъчна хартия, събирана дори и от кофите за отпадъци. Така събраната суровина се транспортира в преработващите фирми и престоява неопределено време на открито, в мръсна влажна и гниеща среда с прескачащи се плъхове и хлебарки.

Асортиментът на бъкащите в суровината бактери, вируси и всякаква подобна твар е неописуем и неизброим. В даден момент суровината се влага в производство и се превръща в добре познатата ни сива хартия. След време с нея ни увиват баничката или ни продават сиренето…заедно с армията бактерии, мръсотии и болести. А ние се чудим от къде сме хванали стафилококи и неочаквани болести и с какви антибиотици да ги лекуваме…

Проблемът е, че събраната отпадъчна хартия, като основна суровина, не се обработва и дезинфекцира със съответните химикали – водороден прекис и други комплексни химически съединения. А не се дезинфекцира защото това струва пари, които производителите не желаят да влагат. А и защо да ги влагат, когато никои не контролира, както тях, така и кварталната продавачка, която ни завива сиренето с нея и ни заразява. Производителите много добре знаят, че тази хартия не трябва да се използва за увиване на хранителни продукти и за нея няма здравен сертификат за директен достъп от МЗ. Кварталната продавачка също знае, макар и не винаги, че тази хартия не е подходяща, но шефът и я купува защото е най-евтина.

Стига се даже до абсурда, че от гореописаната суровина се произвежда и т.н. ”лигнин”, който болниците охотно купуват и използват масово дори и при сложни операции и по този начин директно заразяват пациентите си…

За да не се случва горното трябва да се използва хартия произведена от 100% целулоза. Само тази хартия е чиста, дезинфекцирана и подходяща за директен достъп до хранителни продукти. И само такъв лигнин е подходящ за медицински цели.

Ако все пак някой реши да произвежда и продава опаковъчна хартия произведена от вторична суровина за опаковка на хранителни продукти с директен достъп или лигнин за медицински цели, то тази суровина трябва да бъде дезинфекцирана и обработена по съответен начин. И някой трябва да контролира, както производителя, така и продавачката в кварталния магазин.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.